הפורום הישראלי לשמירה על החופים נוסד באוקטובר 2011 כארגון מתנדבים שנקרא בתחילת דרכו "משמר החופים", גוף המאגד נציגי מטות מאבקי חופים ופעילים חברתיים- סביבתיים הפועלים למען עצירת תהליך הניכוס של חופי המדינה והרס יופיים הטבעי ופגיעה באיכות החיים של האדם בשם אינטרסים כלכליים ואחרים. בספטמבר 2013 שינה סטטוס והפך לעמותה. עם הקמתו כתבו החברים את מסמך החזון המשמש בסיס ומקור השראה לפעילותו לאורך הדרך.
החזון שלנו :
יצירת הכרה של המדינה בחופי הים התיכון, ים המלח והכנרת כמשאב בעל ערך עליון לאיכות החיים של האזרחים כולם ודיירי החופים הטבעיים לאורכם עכשיו ובדורות הבאים ופעילות למען פתרון מערכתי כדי לעצור את מגמת הבנייה המואצת של נדל"ן ותשתיות לאורך חופי הארץ המאיימת על עצם קיומם של החופים.
הדרך להגשמת החזון:
- ע"י איגוד מאבקי החופים לגוף ארצי במטרה לחזק את המאבקים המקומיים והארציים.
- בפעילות למען חקיקה אפקטיבית כדי ליצור הגנה הרמטית על יתרת החופים שנותרו לאורכה של המדינה.
- בהעלאת התודעה הציבורית לחשיבות השמירה על מעט החופים שעדיין נותרו.
הפעילות- במגוון דרכים- תקשורת, לובי, הסברה, ואקטיביזם תוך שימת דגש על שיתופי פעולה עם כלל הגורמים הפועלים לשמירה על הים והחופים ועזרה הדדית.
הפורום פועל מאז הקמתו בשלושה מישורים עיקריים המשלימים האחד השני בהתאם ל רוח החזון:
- פעילות למען פתרון מערכתי.
- עזרה ותמיכה במאבקים מקומיים וארציים.
- שמירה על איכות החיים של האדם וזכויותיו בחופים לאורכם.
רקע כללי
זכייה בגלובוס הירוק
מספר חודשים לאחר הקמתו, באפריל 2012 זכה הפורום בפרס ה"גלובוס הירוק" בקטגוריה של ארגון חדש. הפעילות של הפורום העלתה מתחילת הדרך את המודעות הציבורית לסכנה הנשקפת לחופים ואחת הדרכים הייתה ע"י יצירת מפה שהציגה בפעם הראשונה את מכלול האיומים של הבנייה לאורך חופי הארץ.
פעילות למען פתרון מערכתי. המאבק לתיקון חוק החופים
בדצמבר 2012 בפגישה בין נציגי הפורום לח"כ דב חנין הוחלט בהליך סיעור מוחות על קידום התיקון לחוק החופים תוך שחברי הפורום לוקחים על עצמם את העלאת הנושא לציבור הרחב. בסוכות ובפסח קידם הפורום קמפיינים ארציים לאורך חופי הארץ ובהמשך קמפיין אינטרנטי והפגנה שיצרו הד תקשורתי חסר תקדים לקראת ההצבעה בועדת שרים לענייני חקיקה שהתקיימה ב- 15.7.12.
בקישור לראיון ב"יומן השבוע" ברשת ב', יום לפני ההצבעה, מצורפות תמונות מההפגנה.
הצעת התיקון אושרה! זה היה הישג אדיר! אבל….שר התיירות סטס מיסז'ניקוב הגיש ערר אשר עצר את התיקון והכנסת יצאה לפגרה.
באוקטובר 2012 עם חזרתה של הכנסת מהפגרה הפורום הוביל אירוע מחאה גדול בניסיון לשכנע את שר התירות להוריד את הערר. השחקן משה אבגי נרתם למאבק והזמין את הציבור לאירוע מחאה ארצי בחוף בת ים ב- 16.10.12, חוף בו העירייה ניצלה את הפרצה הקיימת בחוק החופים וקידמה הקמת 9 בתי מלון על קו המים באופן שמאיים לגזול את חופי הרחצה מתושבי עיר שלמה. להפגנה בבת ים הגיעו כ- 500 איש!!! שוב היינו על סף הצלחה לאשר את החוק אבל פיזור הכנסת בשל הקדמת הבחירות מנע את קידום החקיקה.
אמנם הצעת התיקון נעצרה, אבל המאמץ האדיר לא היה לשווא- בזכות ההפגנה העוצמתית בבת ים, העירייה פרסמה הודעה בפייסבוק שהיא מרחיקה 3 מתוך 9 המלונות המתוכננים בדרום העיר על גבול ראשל"צ למרחק 300 מטר. כך הצלחנו באופן חסר תקדים להרחיק מקו המים 3 בתי מלון בלי תביעה משפטית!!!
המאבק לתיקון חוק החופים, הוא ריצה למרחקים ארוכים כנגד יזמים ובעלי אינטרסים עתירי כוח המפעילים לחץ אדיר על משרדי הממשלה כדי לעצור התיקון במטרה שיוכלו להמשיך לבנות ולהתעשר להתעשר מהנדל"ן יקר הערך בחופים. במצב זה, לחץ ציבורי הוא תנאי הכרחי לקדם את החקיקה בנושא.
עמותת הפורום בשיתוף פעולה עם ארגונים ותושבים ממשיכה להוביל את הפעילות הציבורית לקידום החוק. באפריל 2014 נערכה צעדת חופים מראש הנקרה לזיקים שפתחה את הסיבוב השני במאבק לתיקון החוק. ב- 16.7.14 שוב הוגשה הצעת התיקון על שולחן ועדת שרים לענייני חקיקה. לפני הדיון נערכו פעולות מחאה מול ביתו של שר הפנים גדעון סער, השר האחראי על מנהל התכנון בו ראשת הגוף התכנוני מתנגדת באופן נחרץ להצעת התיקון. בזכות הלחץ שהפעלנו, יחד עם השותפים האחרים, עצרנו את הפלת התיקון. שר הפנים החליט להקים ועדה בין משרדית שתגבש החלטה תוך 60 יום.
ב- 25.8.14 נפגשו נציגי הפורום יחד עם יוזם הצעת התיקון ח"כ דב חנין ונציגי מגמה ירוקה ו אדם טבע ודין ודרשו מחברי הועדה- כ- 20 נציגי צוותים מקצועיים של משרדי התירות, פנים, משפטים, חקלאות ואוצר שהשתתפו בדיון לאשר את התיקון. במפגש זה הסתבר שחברי הועדה דואגים ל"זכות הקניין" "זכות היזם" ול"ודאות תכנונית". המושג טובת הכלל רחוק מהם שנות דור. במהלך הדיון הבהרנו שהמאבק הציבורי יימשך ולא יהיה ליזמים שקט וודאות תכנונית אותה הם כל כך רוצים אם ימשיכו לבנות על קו המים.
בימים אלו (ספטמבר 2014), פעילי הפורום ושותפיו נערכים להמשך הצעדים במטרה להפעיל לחץ על השרים ולדרוש מהם לא להתכופף לבעלי האינטרסים. חובתם לאשר את החוק למען הציבור.
פעילות לעזרת מטות מאבקים מקומיים – צדק סביבתי הוא צדק חברתי
מאז הקמתו הפורום עוזר למאבקי החופים בנתניה, אכזיב, נחשולים, תל אביב, בת ים, חיפה, אשקלון, נהרייה ועוד. עזרה בייעוץ, מינוף המאבקים בתקשורת, יצירת דעת קהל, הגשת התנגדויות, הפקת קמפינים ציבוריים, עבודת שטח בארגון מחאה, קידום עתירות משפטיות ועוד ועוד…
הפורום רואה חשיבות רבה בעזרה לאוכלוסיות חלשות יחסית אשר בעלי אינטרסים ויזמים עתירי כוח והשפעה מנצלים כדי לנכס לעצמם את החופים יקרי הערך שעליהם אותה אוכלוסיה מתקשה להגן.
כמו כן, יוצא נגד התפיסה שהשתרשה בועדות התכנון לגבי החופים העירוניים ומוביל את המאבק למען הזכות של תושבי העיר לחוף ים פתוח ונגיש בו ניתן להירגע ולהינות במחירים השווים לכל נפש.
לדוגמא הפורום חשף את קיומה של תכנית נמל המפרץ- תכנית ענק שהוסתרה מהציבור ויזם החתמה על התנגדויות יחד עם פעילים מקומיים. בחוף קריית חיים לדוגמא הוא אזור בו גרה אוכלוסייה מוחלשת, מוכת זיהום אוויר ומפגעים סביבתיים אשר תכנית נמל המפרץ מאיימת לגזול מהתושבים את הדבר היחיד שעוד נותר לאיכות חייהם- חוף הים.
בבת ים היזמים ניצלו את המצב שיש בעיר אוכלוסייה מוחלשת וקידמו פרויקט מגלומני שגוזל את החוף מהמתרצים. הם לא העלו על דעתם שדווקא מתוך אותה אוכלוסייה מוחלשת יצמח אחד ממאבקי החופים המרשימים ביותר אי פעם- מאבק בו שהחל בבדידות מזהרת תוך כדי התרמה מדלת לדלת כדי לגייס כסף:
https://www.youtube.com/watch?v=zmL4zvERYMs
גם בגבעת אולגה, כמו באשדוד ובאשקלון וערים נוספות, העיריות והיזמים מנצלים את העובדה שמדובר בישובים בהם יש אוכלוסיה מוחלשת, ומקדמים על סמך תכניות ישנות פרויקטים על קו המים ללא שום פיקוח. באולגה הפורום התגייס לעשות למען התושבים קמפיין אינטרני לקראת הדיון בהתנגדויות בועדה המחוזית.
הגנה מפני תשתיות ענק
אנחנו מובילים את המאבק הארצי להקמת מתקני קליטת הגז על אסדה צפה לטפול מלא מחוץ למים הטריטוריאליים של מדינהת ישראל. הרשויות המקומיות הקימו מטות מאבקים שהצהירו על מאבק חסר פשרות להרחקת המתקנים אבל בסופו של דבר נכנעו ללחץ של המדינה והתפשרו על ההחלטה שמאשרת הקמת פלטפורמות ענק מול חופי עמק חפר וחוף הכרמל המשולבות במתקני קליטה יבשתיים תוך אפשרות שרוב הטיפול ייעשה ביבשה- חלופה שהפורום מתנגד לה בכל תוקף. הגשנו למועצה הארצית לתכנון ובנייה חוות דעת מקצועית המוכיחה שהפיתרון המייטבי לחופים ולאדם הוא במרחק עשרות קילומטר בתוך הים ולא בקירבת החוף כפי שקבעה המדינה וגייסנו את תמיכת חברי הכנסת.
במהלך המאבק להרחקת מתקני הגז, חשפנו תכנית שהוסתרה מהציבור, תמ"א 37 – 2 בה מוזרמים תוצרי הלוואי המזהמים של הגז הטבעי לאורך ורוחב מדינת ישראל- תכנית המסכנת מאות אלפי אנשים בלי שהמתכננים יעשו את הבדיקות שהחוק מחייב כדי למנוע פגיעה בבריאות הציבור ובסביבה. בזכות החשיפה, התאפשר לציבור להגיש התנגדויות בזמן, ונחשף מיידע קריטי המשפיע ישירות על החיים והבריאות של מאות אלפים.
כתוצאה מחשיפת המיידע ותוך שיתוף עם ארגוני סביבה אחרים, היועצת המשפטית של הפורום שלחה מכתב לועדה מחוזית חיפה רגע לפני ההחלטה על התכנית להרחבת בתי הזיקוק פי 3 המציג את המיידע החדש ודורש הליך של השלמת התנגדויות.
למכתב הייתה השפעה דרמטית על ההחלטה הסופית של התכנית. מכתבה של עו"ד לירן- שקד מופיע בעמוד הראשון של ההחלטה בה נקבעו סייגים חמורים לפליטות מזהמים של המפעלים החדשים המתוכננים במתחם בתי הזיקוק
צדק סביבתי הוא צדק חברתי
הפורום עוזר למאבקים ברחבי הארץ לעצור תכניות בנייה המקודמות בשם התיירות אבל ברור לפי הנתונים שיהפכו לדירות פרטיות לעשירים.
היזמים ובעלי האינטרסים הכלכליים מפעילים כוח אדיר כדי להמשיך ולבנות על כל ס"מ חוף פתוח. קידום החקיקה ויצירת פיתרון מערכתי להגנה על החופים הוא תהליך איטי ובינתיים כל שני וחמישי צצות להן עוד ועוד תכניות בנייה על קו המים. לאור המצב שנוצר, כשמשרדי הממשלה מפנים את הגב לאינטרס הציבורי, הפורום נרתם לעזור למאבקים באמצעות ייעוץ משפטי, הגשת התנגדויות לועדות תכנון מחוזיות וארציות ופניות לרשויות באמצעות מכתבים של היועץ המשפטי של הפורום.. בזמן שהמדינה מסירה אחריות מחובתה לשמור על החופים- עזרת עו"ד והמאבקים המשפטיים הם כרגע החסם האחרון בפני המשך ההרס.
הפורום הצליח ברגע קריטי של מאבק נחשולים לעצור החלטה להקמת כפר הנופש נחשולים: משרדי הממשלה שאמורים לשמור על טובת הכלל הגישו כתב ערר מביש כנגד ציבור המתנגדים לתכנית. הפורום פנה הפורום פנה למועצה הארצית לתכנון ובנייה באמצעות היועצת המשפטית עו"ד רונית לירן- שקד וטען שועדת הערר נגועה בניגוד עניינים ויש לבטלה. בועדה ישבו 3 חברים בלבד ללא נציג ציבור. היה חשש כבד שהתכנית תאושר בשל ניגוד העניינים. הצלחנו לחשוף את הנושא גם בתקשורת הארצית ולהפעיל לחץ ציבורי על מוסד התכנון שבתחילה ניסה להתנער. הגשנו מכתב תגובה לטענות הועדה שהוכיחו באופן חד משמעי שקיים ניגוד עניינים מהותי ובסופו של דבר ועדת הערר בוטלה ומנענו החלטה צפויה לאשר את הקמת כפר הנופש!
תוך כדי חשיפת הנושא בתקשורת קידמנו כתבה נרחבת לזכרה של יוזמת מאבק נחשולים, לירונה ארד ז"ל, בה צוין נושא ניגוד העניינים.
בימים אלו נערך הפורום למספר מאבקים משפטיים כדי לעצור את המשך הגזל וההרס ורמיסת האינטרס הציבורי.
אנחנו זקוקים לעזרה כדי שנוכל לתמוך במאבקים אלו.
אנא תרמו כדי שניתן יהיה להמשיך לשמור על החופים ולהשאירם בידי הציבור.